Positief denken

Positief denken

Ben je vaak aan het piekeren of ben je bang voor wat er komen gaat? 

Niemand heeft een perfect leven. In ieders leven gebeuren dingen die op zijn zachtst gezegd niet prettig zijn. Terwijl sommige mensen zich daardoor uit het veld laten slaan, zijn anderen in staat om positief te blijven denken. Waar ligt dat aan? En hoe doen ze dat? 

Wat is positief denken? 

Positief denken is uitgaan van het positieve, bij alles wat er gebeurt in je leven. En dat betekent vertrouwen hebben. Als je positief in het leven staat, heb je vertrouwen in jezelf, maar ook in andere mensen. Daarmee verbeteren je relaties. Als je positief denkt, ben je in staat om door te zetten als het moeilijk wordt, omdat je erop vertrouwt dat het goed komt. Als gevolg daarvan bereik je je doelen sneller, en zul je eerder succes hebben in datgene waar je voor gaat. In wezen creëer je je eigen geluk, als je jezelf aanleert om de dingen van de positieve kant te bekijken. 

Aangeleerd gedrag

Positief denken, ongeacht de situatie, is grotendeels aangeleerd gedrag. Sommige mensen hebben van hun ouders of andere opvoeders de boodschap meegekregen dat vertrouwen in het leven en jezelf een grote waarde is. Anderen zijn door schade en schande wijs geworden en hebben het zichzelf aangeleerd. Hoewel bewezen is dat schommelingen in je hormoonhuishouding (vooral verhoogd cortisol) een reden kan zijn dat je dingen niet altijd even positief kunt bekijken, blijk toch ook uit onderzoek dat iedereen in staat is zijn kwaliteit van leven te verbeteren. Simpelweg door jezelf aan te leren dingen op een andere manier te bekijken. 

Maar hoe doe je dat? 

Het antwoord is simpel. Je hebt een keuze. Het is echt nét zo eenvoudig als het klinkt. Je hebt altijd de keuze tussen aandacht besteden aan dingen die niet leuk zijn, of aandacht besteden aan dingen die wél lek zijn. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Richt je je op dingen die niet leuk zijn, dan worden ze groot. Eerst in je hoofd, en als gevolg daarvan ook in je leven. Als je aandacht bestedt aan jezelf of de dingen die je leuk vindt, dan groei jíj. En als jíj groeit, dan heb je meer vertrouwen in jezelf en ben je beter opgewassen tegen vervelende dingen van buitenaf. 

Negatief denken

Breek met de gewoonte van piekeren. Laat dingen los die niet langer in je leven horen. Als je ze niet los kúnt laten omdat je er geen invloed op hebt, accepteer dan dat ze er zijn en richt je op andere dingen. Vermijd negatief woorden, roddel niet. Ga niet bij de pakken neerzitten als iets niet gelijk lukt. Ga er niet van uit dat dingen " toch niet lukken" maar probeer dingen die je graag wilt doen maar nooit gedaan hebt. Geloof in jezelf. 

Zelfvertrouwen

Dingen kunnen je raken als je niet lekker in je vel zit. Als je ontevreden bent over de manier waarop je je leven leidt, over je uiterlijk, je houding, de dingen die je doet of hoe je ze doet, dan ben je ontzettend kwetsbaar. Als er vervelende dingen gebeuren in je leven kunnen die veel impact op je hebben. Ze zijn dan als het ware een bevestiging van hoe je je voelt. Daardoor wordt je zelfvertrouwen kleiner. 

Innerlijke vrede

Uit innerlijke vrede komt kracht voort. Als jij jezelf regelmatig aandacht geeft, zul je merken dat je beter in het leven gaat staan. Als je ervoor kiest dingen te doen die je écht leuk vindt of je je ew2cht een goed gevoel geven, zijn de dingen in je leven die minder leuk zijn ineens veel minder belangrijk. Kies er daarom voor om vaker te ontspannen en even alleen met jezelf te zijn. Dat bevordert je innerlijke vrede. Op die momenten kom je dichter bij jezelf te staan, en weet je ook beter hoe je je leven wilt leiden. 

Positief denken

Verwacht het beste. Meen met minder geen genoegen. En even voor de duidelijkheid: positief denken betekent écht niet dat je iemand aardig moet vinden die gewoon niet aardig is. Positief denken betekent dat je er van uitgaat dat jij recht hebt op een goed leven. Positief denken betekent ook aandacht schenken aan datgene wat belangrijk is voor jou. En vertrouwen hebben dat je leven een andere wending kan nemen als je durft te kiezen voor verandering. Denk positief. Schenk aandacht aan de leuke dingen in je leven en maak die groter. Het zal je heel veel brengen. 

Leave your comments

0

Comments (3)

  • Wat een leuk artikel! Ik vind het wel heel erg moeilijk om mezelf continue voor te houden dat ik positief moet denken. Ik heb het inderdaad nooit aangeleerd en dan val je vaak in die valkuil. Ik vind het wel heel inspirerend om te lezen dat je je eigen leven kunt maken. En dat is natuurlijk ook zo, je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je leven. Toch denk ik, dat er ook omstandigheden zijn waar je moeilijk uit komt. Hoe ga je daar dan mee om?

  • Hoi Astrid,
    Natuurlijk zullen er altijd momenten zijn die je raken, of waar je zelfs ondersteboven van kunt raken. Het is ook helemaal niet erg als dat gebeurt. De kunst is alleen, om positief te blijven denken. Dus niet in zak en as gaan zitten en verwachten dat het nooit meer goed komt, maar erop leren vertrouwen dat er betere tijden zullen komen bijvoorbeeld, of aandacht besteden aan de dingen die wél goed gaan.

  • Wat een heerlijk positief artikel. Ik zeg altijd maar, je leeft maar één keer dus waarom zou je in godsnaam lopen chagrijnen! Ik ken aardig wat mensen die hier wat aan zullen hebben.